Draadalg bestrijden, hoe?

U heeft draadalg in de vijver, en weet niet hoe u draadalgen bestrijden moet. Gelukkig is er het Vijverhandboek, waar u alle informatie kunt vinden. Als eerste zullen we uitleggen hoe draadalg eigenlijk ontstaat, want dat geeft belangrijke informatie over het voorkomen van draadalg in de toekomst. De bestrijding is namelijk tweeledig, het verwijderen van draadalg zelf is zo makkelijk als het doden van de aanwezige alg. Wanneer u echter niets doet aan de achterliggende oorzaak van de alg, zal het weer gaan groeien en dan bent u terug bij af.

Oorzaken van draadalg

Er zijn twee hoofdoorzaken die leiden naar draadalg, namelijk dat er te weinig zuurstofplanten in de vijver zitten en dat de waterhardheid te laag is. Deze twee dingen zorgen ervoor dat het vijverwater te voedselrijk is, waardoor de draadalg een gunstige omgeving heeft om in te groeien. Een gebrek aan zuurstofplanten in de vijver betekent dat niet alle voedingsstoffen uit het vijverwater gehaald worden, de draadalg kan vervolgens wat overgebleven is opnemen en groeien. Daarnaast stelt draadalg lagere eisen aan de waterhardheid, ook bij een lage waterhardheid kan het groeien, terwijl zuurstofplanten juist dan minder goed groeien. Hierdoor blijven er weer voedingsstoffen in het water over waar de draadalg weer goed van kan groeien.

Bestrijden van draadalg

De beste manier om draadalg te bestrijden is dus simpel, de waterhardheid moet omhoog, en er moeten eventueel meer zuurstofplanten geplant worden. Daarna is het enkel nog een kwestie van de draadalg die aanwezig is weg te halen en te doden. De waterhardheid en de zuurstofplanten zorgen er vervolgens voor dat de sporten van de draadalg een minder gunstige omgeving hebben om in te groeien, waardoor ze dat ook niet zullen doen. Het verwijderen van de algen kan gewoon met de hand of een stuk gereedschap. De rest kan verwijderd worden door gebruik te maken van draadalgbestrijder. Vervolgens hoeft u enkel nog de waterhardheid te verhogen, doe dit wel direct, anders hebben de sporen alsnog een kans om te ontkiemen. Tot slot kunt u er extra zuurstofplanten in de vijver planten, maar deze stap is optioneel.

About the author