Vision csr
Image default
Home and Garden

Duurzame en betaalbare dakbedekking: golfplaten

Golfplaten zijn perfect te gebruiken voor tuinhuisjes, carports of garages. Ben je een beetje handig, dan kan je deze platen zelf plaatsen en monteren. Maar welke plaat past nou bij welk doel? In principe kan elke plaat gebruikt worden als dakbedekking, maar elk materiaal heeft wel zo zijn eigenschappen, voordelen en nadelen. Wij geven je informatie over de verschillende golfplaten en hun kenmerken zodat de keuze wat makkelijker wordt.

 

Bestand tegen extreem weer

Welke soorten golfplaten zijn er? Allereerst bestaat er de bitumen golfplaat. Deze duurzame plaat is vormvast en kun je krijgen in de kleuren groen, zwart of rood. De bitumen golfplaat heeft één golftype en gemakkelijk te monteren. Wil je een golfplaat die het beste tegen extreme weersomstandigheden kan, dan ben je bij de bitumen plaat aan het goede adres. Deze kan tegen hagel, sneeuw, hitte en zware regenval.

 

Licht doorlatend

Een ander soort golfplaat die je vaak tegenkomt rondom het huis zijn de kunststof platen. Deze zijn vaak gemaakt van PET, polyester of PVC. Het materiaal is transparant, maar je kunt het ook kopen in een groene kleur. In tegenstelling tot bitumen heeft de kunststof golfplaat meerdere golftypen, van breed tot smal. Dit type plaat laat licht door. De polyester platen kunnen goed tegen hoge temperaturen. Het materiaal is flexibel en je kunt het gemakkelijk zelf bevestigen en monteren.

 

Stevige, metalen golfplaten

De materialen die je wat minder snel tegenkomt bij mensen thuis zijn metalen platen. Deze zijn een stuk zwaarder en steviger. Ze zijn daardoor lastiger te bevestigen. Deze platen worden vaker gebruikt voor grote oppervlakten zoals voor loodsen of bedrijfspanden. Op industrieterreinen om je de metalen golfplaat veel tegen. Het heeft als groot voordeel dat de platen lang meegaan en er bijna geen onderhoud nodig is.

 

Geluiddempend en vocht doorlatend

Dan is er nog een laatste versie, namelijk de cementvezel golfplaat. Deze is wat duurder dan de kunststof plaat, maar heeft wel als groot voordeel dat het geluiddempend is. Bij de andere platen is het goed te horen wanneer er een flinke hagelbui voorbij trekt. Niet bij de cementvezel plaat. Deze dempt het geluid van buitenaf. Daarnaast laat het vocht vanuit binnen naar buiten, gelukkig niet andersom, waardoor er geen condens ontstaat aan de onderzijde van de plaat.

 

Maak de juiste keuze

Kom je er niet uit welk materiaal je het beste kunt kiezen? Geen probleem. Van Viegen staat voor je klaar om jou zo uitgebreid mogelijk te adviseren en te informeren, zodat jij de juiste keuze kunt maken. Vervolgens kun je de platen gemakkelijk online bestellen en worden deze afgeleverd op de door jou gekozen locatie.