Vision csr
Business / Business Services

Cassatie in strafzaken

In cassatie gaan in een strafzaak

In cassatie gaan is een bijzonder proces in het Nederlands recht. Het komt niet vaak voor dat iemand in cassatie gaat, er zitten namelijk diverse regels aan verbonden. De belangrijkste regel is dat u pas in cassatie kunt gaan als u eerder bent veroordeeld door een lagere rechter. Echter gaat het bij cassaties niet over de feitelijke veroordeling maar over de toepassing van het recht bij de eerdere veroordeling. De Hoge Raad, die de cassatie behandeld, gaat dus in op de toepassing van het recht bij de eerdere veroordeling. Doorgaans heeft die veroordeling plaatsgevonden bij het Gerechtshof. De procedure van ‘in cassatie gaan’ is er een met veel verschillende formaliteiten en regels, het is daarom ten zeerste aangeraden om ten alle tijden een cassatieadvocaat in dienst te nemen.

De procedure: in cassatie gaan

U bent veroordeeld door het gerechtshof en wilt in cassatie gaan omdat u het niet eens met de toepassing van het recht. Wat nu? U dient cassatie binnen twee weken in te stellen, dat kunt u in principe zelf doen maar er zitten formaliteiten aan verbonden waardoor u het beter door een cassatieadvocaat kunt laten doen. Vervolgens stuurt het Gerechtshof de stukken van uw zaak op naar de Hoge Raad. Wanneer deze zijn aangekomen op de strafgriffie ontvangt u daarvan een schriftelijke mededeling: de aanzegging. Deze aanzegging moet persoonlijk aan u worden betekend. Vanaf het moment dat het aan u is betekend, heeft u een termijn van zestig dagen om de cassatieschriftuur in te dienen. Echter mag u dit niet zelf indienen, een in Nederland ingeschreven advocaat moet dit voor u doen. In de cassatieschriftuur staan alle middelen die gebruikt worden voor de cassatie. U krijgt nadat u het heeft ingediend een datum van de afspraak, u hoeft hier niet bij te zijn.

Cassatie in strafzaken is een bijzonder proces, maar vooral lastig. Neem een cassatieadvocaat in dienst wanneer u uw laatste juridische redmiddel serieus neemt.

http://www.cassatie-advocaat.nl