Vision csr
Business / Business Services

De inhoud van een goed marketingplan

Ben je eigenaar van een eigen bedrijf, en wil je graag zo goed mogelijk jouw product of dienst in de markt zetten? Dan kan een marketingplan goed van pas komen. Door een goed marketingplan te schrijven krijg je inzicht in verschillende factoren die belangrijk zijn om je bedrijf op de been te houden en om ervoor te zorgen dat het een succes wordt. Hoe een marketingplan precies in elkaar steekt is helemaal aan jezelf. De een heeft voldoende aan een enkele pagina met kort wat aantekeningen, terwijl de ander er een enorm groot verslag van maakt. Er zitten geen verplichtingen aan een goed marketingplan, maar er zijn wel een bepaald aantal punten die verstandig zijn om in je marketingplan op te nemen.

Een aantal belangrijke tips voor een goed marketingplan

Een belangrijk punt om mee te starten is door en analyse te maken van jouw startup. Waar wil je naartoe met je product of dienst? Hoe zie jij de toekomst voor je? Dus kortom: verzamel alle informatie met betrekking tot de bedrijfsanalyse. Denk hierbij aan interne zaken maar ook demografische kenmerken. Maar bijvoorbeeld ook de huidige financiële situatie, kenmerken van je product of dienst en initiatieven op het gebied van duurzaam ondernemen.

Vervolgens is het belangrijk om je te verdiepen in de de doelgroep. Het is belangrijk dat je je doelgroep goed kent en dat je een duidelijk inzicht hebt in eventueel potentiële klanten. Hierbij kun je vragen stellen als: wat zijn de algemene kenmerken van mijn doelgroep? Wie zijn mijn potentiële klanten? Welke behoefte hebben zij? Etc.

Weer een belangrijk onderdeel is om te weten wat de concurrentie doet. En, is wat zij doen succesvol of juist niet?

Ook niet geheel onbelangrijk: een SWOT-analyse. Dit staat voor strenghts, weaknesses, opportunities en threats. Het maken van een SWOT-analyse geeft antwoord op vragen als: waar zijn we goed in? Waar liggen nog kansen? Waar zijn we minder goed in, en waar liggen bedreigingen?

http://www.teamnijhuis.com